Nyheder

Københavns rådhus’ facade har fået nyt liv

Københavns Rådhus bærer præg af at være placeret midt i centrum, hvor trafikken er intens og mange mennesker defilerer forbi hver dag. Snavs og trafikos har lagt sig som en sort hinde på den tre meter høje granitsokkel, som bygningen hviler på. Men nu har Martin Nyrups italiensk-inspirerede bygningsværk fra 1905 fået et tiltrængt løft, idet soklen på fronten og på siden, der vender ud mod Vester Voldgade, er blevet afrenset på smukkeste vis, så relieffer og skulpturer igen kommer til deres ret.

Det er Kunstkonserveringen, som i samarbejde med OMØ Facaderens har forestået afrensningen af soklen, samt relieffer og skulpturer. Men ikke kun sod, snavs og trafikos har været en udfordring i processen med at få granitten til at fremstå pæn og ensartet igen. Et andet problem, man stødte på undervejs, er at forskellige former for kemisk grafitti-rens igennem tiden har påvirket stenen, så en forvitring af stenen er gået i gang. Det ses tydeligt på store områder, hvor granitten har fået en gullig-rusten farve på grund af den stærke kemiske påvirkning.

For at undgå yderligere nedbrydning af stensoklens overflade, har Kunstkonserveringen valgt at foretage afrensningen af rådhusets sokkel med en mild form for sandblæsning kaldet 'gommage'. Ved brug af metoden føres et fint blæsemiddel ved hjælp af trykluft hen over den ønskede overflade, som slibes let uden at midlet går ind og ridser eller på anden måde påvirker overfladen. Det betyder at overfladen bliver renset, samtidig med at udsmykningen og granittens naturlige struktur bevares.

Resultatet af afrensningen kan nu nydes af forbipasserende ved Københavns Rådhus, da opgaven er afsluttet.