Cuba og Jorn revisited

24.Jun 2015
Havana
Det historiske arkiv

 

Fra den 4. – 11. januar 1968 udførte Asger Jorn ni vægmalerier samt to malerier på søjler i ”La Oficina de Asuntos Históricos del Consejo de Estado de La República de Cuba” - “Det Historiske Arkiv” i Havana, Cuba.  I perioden 2006 til 2009 har konservatorer fra Kunstkonserveringen flere gange været i Cuba for at konservere vægmalerierne, og i år har holdet været af sted igen for at afslutte forløbet.  

Fugtskaden på vægmaleriet
Mette Westergaard arbejder på skaden

 

En af de største udfordringer ved bevaringen af kunst - ikke mindst vægmalerier - i et land som Cuba er den store luftfugtighed, der får malingen til at boble op, skalle af og danner fugtskjolder. Kunstkonserveringen har anvendt materialer, der er stabile i det tropiske klima, men en væg var ikke fra cubansk side blevet fugtsikret som påskrevet. Derfor havde en tidligere murreparation fået en fugtskade, og et hjørne af den pågældende væg skulle spartles ud og genretoucheres. Endelig skulle konservatorerne forestå en afsluttende gennemgang af hele den omfattende restaurering. Det viste sig heldigvis, at resten af det udførte bevaringsarbejde stadig stod stabilt, og det vigtige arbejde med at fremtidssikre Jorns uvurderlige vægudsmykning kunne rundes af for denne gang.

"støvsuger-dokumentet"

I forbindelse med besøget i Cuba fik Kunstkonserveringens konservatorer også mulighed for at besøge kollegaer fra Hemingway Museet, og som en gave havde de medbragt en støvsuger til brug i forbindelse med museets lavtryksbord. Det viste sig dog at være mere end almindeligt suspekt at forsøge at indføre en støvsuger i Cuba, men efter tre timers forhandlinger og underskrivelse af et til lejligheden udformet tro-og-love-dokument lykkedes det dog endelig at få støvsugeren sikkert i havn.

Læs mere om Jorns vægmalerier i Cuba her

Den færdigretoucherede væg

 

 

Tilmeld nyhedsbrev