Kæmpe altermaleri nedtaget i Eliaskirken

28.Nov 2019


Det store maleri er malet i 1909 af Frans Schwartz i forbindelse med opførelsen af Eliaskirken. Det mere end 100 år gamle maleri er udført i olie på lærred, og monteret direkte på væggens puds. Maleriet er udført med en teknik, der delvist lader lærredet skinne igennem og får motivet til at fremstå med en svævende lethed, men det er blevet svært at fornemme, da bilos fra Vesterbrogade m.m. har skæmmet det med et tykt lag snavs. Desuden er der flere steder store buler i lærredet,  lige som maleriets farvelag er præget af både opskalninger og afskalninger.

Kunstkonserveringen valgte at overfladerense maleriet in situ inden afmonteringen af maleriet. Selve konserveringen er dog nødt til at finde sted på Kunstkonserveringens værksted, hvor maleriet kan planeres på værkstedets lavtryksbord, retoucheres og desuden sikres mod fremtidige skader.

Maleriet rulles af væggen


Selve afmonteringen af det 3,72 x 5,28 meter store maleri fandt sted ved hjælp af et system udviklet af skulpturkonservator Tobias Sørensen, hvor værket, ved hjælp af to kædetaljer – og de samlede kræfter fra tre konservatorer - blev ’rullet’ af væggen nedefra og op.

Nu befinder maleriet sig på Kunstkonserveringen i Helsingør, hvor restaureringsarbejdet pågår.

Tilmeld nyhedsbrev