Tilstandsregistrering af Ancher-værker

26.Sep 2023

På Ordrupgaard har Kunstkonserveringen netop forestået indtjek af den fine udstilling ’Anna og Michael Ancher – sammen og hver for sig’.

Ægteparret Anna og Michael Ancher levede og arbejdede sammen i et for tiden usædvanligt parløb, hvor begges kunstneriske karriere vejede lige tungt, selv om kvinder på denne tid ikke som sådan var tiltænkt at have en karriere. På udstillingen kan man følge, hvordan de hver især – og i samspil – udviklede deres udtryk gennem hele livet og blev centrale for det moderne gennembrud i Danmark.

.

Foto: Paul Skovbakke

Tilstandsregistrering af værker ved ind- og udtjek af udstillinger er en central del af Kunstkonserveringens arbejde for de danske kunstmuseer ved siden af selve konserverings- og restaureringsarbejdet. På billedet her er malerikonservator Ioana Rosca Tind ved at gennemgå maleriet Stuen med de blå gardiner (ca. 1892), som er malet i fællesskab af Anna og Michael Ancher forud for åbningen af udstillingen.

Til fernisering på museet

Ved denne proces gennemgås værket minutiøst, og hver en ridse, bule, opskalning af farvelaget, fedtfinger eller plet, der måtte være, registreres. Gennemgangen giver et fuldstændigt billede af værkets aktuelle tilstand og gør også, at man kan sikre at udlånte værker leveres tilbage i samme stand, de ankom i.

Værket Stuen med de blå gardiner tilhører Skagens Kunstmuseer, men er udlånt til den aktuelle udstilling på Ordrupgaard, hvor det kunstneriske parløb mellem Ancher-ægteparret netop nu kan opleves.

Tilmeld nyhedsbrev